Hoe maakt u scenario's?
Er zijn verschillende manieren waarop u tot scenario’s kunt komen.
Assenkruis
Allereerst is het nodig te bepalen of u omgevings- of doelscenario’s wilt maken. Daarnaast heeft u verschillende raamwerken waarmee u tot scenario’s kunt komen. Het meest bekende is het assenkruis. Daarin staan de twee meest impactrijke en onzekere trends, of bij doelscenario’s de twee meest fundamentele keuzes tegenover elkaar. Met een assenkruis (zoals hiernaast weergegeven krijgt u vier duidelijk verschillende scenario’s. Vier scenario’s is vaak een goed aantal, dat is makkelijk te bespreken.
Trilemma
Toch wilt u soms meer ontwikkelingen of keuzes meenemen in uw assenkruis, meer of juist minder scenario’s schrijven of vraagt het voorliggende vraagstuk om een andere benadering. Mocht er nou een vraagstuk voorliggen waar drie keuzes zijn te maken die alle drie even (on)aantrekkelijk zijn, kunt u werken met een trilemma, zoals hiernaast weergegeven. Het verschil en het lastige van deze methode is dat u niet een scenario maakt op basis van twee uitersten, maar juist daar tussenin gaat zitten.
Morfologisch veld
Bij complexe problemen waar veel keuzes of ontwikkelingen een rol spelen kan gebruik gemaakt worden van een morfologisch veld. U kunt hier meerdere dimensies verwerken en toch het aantal scenario’s beperkt houden. Zie een voorbeeld hieronder. In tegenstelling tot een assenkruis riskeert u hier teveel parameters of dimensies toe te voegen. Ook de volgorde daarvan maakt uit voor de scenario’s. En dat staat haaks op de objectiviteit dat juist een assenkruis uitstraalt. Verschillende vraagstukken betekenen verschillende raamwerken. Futureconsult kan voor elk vraagstuk het juiste raamwerk aanbevelen.
Benieuwd wat Futureconsult voor uw organisatie kan betekenen?
Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel 020-3203100