Een kijkje in de toekomst bij de Dutch Design Week 2023

27 oktober 2023

Het thema van de Dutch Design Week 2023 (DDW) is ‘Picture This’. Met dit thema dwingt de DDW ons om de toekomstige wereld over twintig, dertig, vijftig of honderd jaar voor te stellen. Deze dringende oproep is een vraag aan ons om bewust te zijn van huidige en toekomstige ontwikkelingen.

Designers zijn experts in het formuleren en visualiseren van verschillende perspectieven en kunnen ons meenemen in een visie op het morgen wat we graag zouden willen zien of wat we zouden kunnen veranderen.

Futureconsult bezocht afgelopen week de Dutch Design Week 2023. We lichten een aantal interessante signalen van verandering uit, waarbij we focussen op ontwerpers die een scherpe blik op huidige vraagstukken hebben of een interessant beeld op de toekomst schetsen.

Klokgebouw

Algae Cloud – Neva Linn Rustad

Wat nu als we in algen onze data kunnen opslaan als een levend organisme? In dit speculatieve onderzoeksproject van Neva Linn Rustad visualiseert zij onze persoonlijke cloud-opslagsysteem als een serie van algenculturen. De algen gaan een wederzijdse relatie aan met ons, waarbij dataopslag wordt geruild voor zonlicht, voedingsstoffen en regelmatige aandacht.

Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk om op een veilige manier digitale data in het DNA van levende organismen op te slaan. De ontwerper formuleert de wereld als volgt: we leven in een wereld waarin mensen steeds minder in verbinding staan met andere levende wezens, mede doordat we data-hoarders zijn geworden. Dat heeft een zeer grote fysieke impact op onze planeet.  Ze stelt met dit project de vraag: Welke relatie zouden we met levende organismen kunnen hebben als we die nodig hebben voor onze data opslag. En hoe gaan we om met onze data als het leeft, groeit en uiteindelijk sterft?

Silk Surveys – Cypherloom (Gianna Antonia, Semmi Hamelers en Sara Orfali)

‘Silk Surveys’ is een collectie van data-responsieve sjaals die onze menselijke identeit kunnen communiceren. De sjaals laten een generatieve visuele taal zien, bestaande uit geometrische vormen. Door het beantwoorden van persoonlijke vragen, creeert het algoritme een persoonlijk patroon die gebaseerd is op jouw data. Door deze te dragen kun je jouw verhaal laten zien. De ontwerpers hebben de relatie tussen personen en de objecten die ze verzamelen gevisualiseerd.

Ketelhuisplein

Biosensing – Maarten Merkx – ‘a deep sea shrimp as inspiration for a new health test’.

Bij het bekijken van de sporen van de diepzeegarnaal, kwamen wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) erachter dat dit dier bij angst sporen van blauw licht achterlaat. Dit blauwe licht is een chemische reactie die in werking wordt gesteld door een speciaal enzym. De wetenschappers van de TU/e noemen zich ‘eiwit-ingenieurs’ omdat ze de bouwstenen van de natuur gebruiken voor nieuwe functies. In dit geval een snellere en meer betrouwbare test dan de PCR-tests voor Covid. Door een druppeltje speeksel of bloed te testen zie je groen licht als je het virus niet hebt en blauw licht als je wel besmet bent. Dit principe is op veel meer ziekten toe te passen en kan ingezet worden als thuistest of snelle test bij de huisarts.

De opiniepaal – Brabant ontmoet Café (de Reuringsdienst/Wij Doen Dingen)

Dit concept laat de toekomst van participatie zien, door middel van een ‘opiniepaal.’ In plaats van alleen in een peiling ja of nee te kiezen kan nu de nuance worden gevangen door nieuwe technologieën zoals ChatGPT en generatieve AI in te zetten. Dit wordt gedaan door gesprekken van inwoners in de (openbare) ruimte op te nemen en razendsnel samen te vatten tot de kern – uiteraard met goedkeuring van de spreker. Met deze ‘opiniepaal’  kunnen nu ook de nuance en de inhoudelijke discussies over thema’s onderdeel worden van de stem van de burger, in plaats van een simpele voor of tegen.

Veemgebouw

In het Veemgebouw vindt elk jaar op de Dutch Design Week de Manifestations expositie plaats. Een fysieke en online expositie met design gericht op het snijvlak van kunst en technologie, hierbij stelt Manifestation de vraag hoever technologie je wereld, denken en handelen beïnvloedt en bepaalt. Daar zagen wij de volgende twee interessante projecten.

Pol/der(vriens) – Tibor Dieters

Tibor Dieters presenteert zijn nieuwste kunstwerk: een collectie Delftsblauw aardewerk, versierd met afbeeldingen die afkomstig zijn uit de wereld van complottheorieën en de radicale krochten van het internet. Dit kunstwerk brengt de opkomende radicale stromingen in kaart die zich ontwikkelen aan de randen van onze culturele en politieke samenleving. Het verkent thema’s als netwerkcultuur, vervreemding, kapitalisme en de opmars van complottheorieën als collectieve mythevorming. Deze theorieën groeien uit tot gedeelde verhalen die zichzelf versterken door herhaalde verspreiding, waardoor ze een eigen realiteit (lijken te) creëren.

Design for a Heavy Future – Sebastiaan Schoonen

Post Nuclear Design noemt Sebastiaan Schoonen deze serie ontwerpen. Als genomineerde voor de Manifestations Young Talent Awards, heeft hij alledaagse objecten aangepast zodat deze producten bruikbaar blijven mocht er een nuclaire oorlog uitbreken. Met het visualiseren van deze  ‘oplossingen’ probeert hij vooral het gesprek aan te slingeren over deze mogelijke toekomst.

Wil je meer weten over het verkennen van de toekomst of hoe je de toekomst kan verbeelden? Neem dan contact met ons op via info@futureconsult.nl.

*alle afbeeldingen zijn eigendom van de genoemde ontwerper.