Het is een normale woensdagochtend. U staat op het punt om te gaan werken, maar u ziet dat de koelkast leger is dan verwacht. Gelukkig betekent dat vanavond geen vermoeiend tripje naar de supermarkt.
De boodschappen-bestelling is namelijk al door uw HOME-robot gedaan bij de voedseltoren van de stad – de robot weet precies wat er nog in huis is. Vanuit deze vertical farm wordt dagelijks de hele stad op volledig automatische wijze van vers eten voorzien. Op basis van het best passende dieet bij uw DNA en uw eigen wensen heeft u altijd een rijkelijk gevulde koelkast, zonder dat u er de deur voor uit moet.
Is boodschappen doen zo simpel in 2050? Junior adviseurs Bart van Beerschoten, Boris de Groot en Couro Seck hebben onderzoek gedaan naar verschillende trends en ontwikkelingen die een grote invloed op het leven in de stad zouden kunnen hebben. Zij hebben verschillende trends ontdekt: megatrends zoals de deeleconomie, technologisation en circulariteit. Daaronder vallen macrotrends (zoals Internet of Things) en microtrends (zoals genetisch gemodificeerde organismen). Hierbij zijn verschillende signalen gevonden – denk aan een homebot, VR-workspace of Mobility as a Service.
Hoe ziet de wereld er in 2050 uit door deze ontwikkelingen? Wat betekent frictionless mobility voor de stedelijke mobiliteit? En wat is de uitwerking van op de stad? Hoe beïnvloeden deze ontwikkelingen het dagelijks leven? In het toekomstbeeld voor 2050 staat de koelkast automatisch vol. Zitten boeren niet langer op de tractor, maar achter de computer. En hoef je nooit meer na hoeft te denken over wat je die avond eet.
Het lijkt misschien een ver van uw bed show – want avondeten kiezen op basis van ons DNA? Toch zitten er in zo’n toekomstbeeld altijd interessante trends en ontwikkelingen die voor uw organisatie misschien wel cruciaal blijken. Door dit soort toekomstbeelden te ontwikkelen houden wij onze ogen open en houden we zicht op relevante trends in iedere sector.
Benieuwd hoe dit soort toekomstbeelden u als organisatie kunnen helpen anticiperen op de toekomst? Wij werken veelal met scenarioplanning – een gestructureerde methode om voor uw organisatie diverse toekomstbeelden (scenario’s) op maat te ontwikkelen. Deze kunt u gebruiken om beleid te toetsen, innovaties te ontwerpen, een nieuwe visie op te stellen of om een strategische koers uit te stippelen.
Meer weten over de toekomstverkenning ‘De Zelfvoorzienende Stad’, of over scenarioplanning? Neem contact op met ons op via info@futureconsult.nl.